KLUCHTEN


Gepubliceerde Komedie


'Jansen en Janzen' in 'Twee is Teveel'

Een doldwaze kluchtige Komedie in twee bedrijven

Door Hans Pijpers

illustratie: Felix GuérainSynopsis

Jansen & Janzen zijn geboren in het Franse gedeelte Wallonië. Zij hebben hun zaakjes graag op orde. Hun huis is keurig ingericht, ze gaan onberispelijk gekleed en een afspraak zullen ze nooit maar dan ook nooit missen. De twee heren zijn collega’s en boezemvrienden. Zij wonen in hetzelfde appartementencomplex, twee woningen onder één dak waarvan de tussenmuren zijn weggehaald maar waarvan de entrees zijn blijven behouden. Zij zijn nu eenmaal graag samen, maar dat gaat de buitenwereld niet aan.

Zij zijn erg gesteld op rust en regelmaat. Als ze ergens niet van houden, dan is het van verrassingen. Op de dag dat een levensgevaarlijke inbreker is ontsnapt uit de nabijgelegen gevangenis, dreigt hun kalm leventje echter in het honderd te lopen. De twee heren krijgen hun verloofden over de vloer, maar ook de moeders van Jansen & Janzen komen langs.

Jansen & Janzen vrezen de toorn van hun moeders, want ze zijn van verloofden gewisseld. De moeders hebben het huis gefinancierd onder voorwaarde dat zij met hun verloofden trouwen. De dames houden nog minder van verandering dan hun zonen.

Kortom, Jansen & Janzen moeten zich tot het uiterste inspannen om hun leven in het gareel te houden. En dat onder het toeziend oog van de nieuwe butler, die verdacht veel lijkt op de ontsnapte inbreker.


Personen

  • Jansen: Een merkwaardige deftige heer.
  • Janzen: Een evenzo merkwaardige deftige heer.
  • Endie: Butler/Manusje van alles.
  • Mademoiselle (juffrouw) Titi: Verloofde van Jansen.
  • Mademoiselle (juffrouw) Fifi: Verloofde van Janzen.
  • Madame (mevrouw) Jansen: De merkwaardige moeder van Jansen.
  • Madame (mevrouw) Janzen: De merkwaardige moeder van Janzen.
  • Klara: Poets-, was-, strijkvrouw, kamermeisje/vrouw.


Uitgegeven door:

Toneeluitgeverij VINK B.V.
Postbus 36 – 1800 AA ALKMAAR
E-mail: info@toneeluitgeverijvink.nl
Website: www.toneeluitgeverijvink.nl