WORKSHOP


INLEIDING

Een ieder beleeft onze hobby op zijn of haar manier. De één zegt: ‘ik doe het voor mijn lol’. Een ander zegt; ‘ik wil verder’. Voor hen die verder willen, kan de masterclass / workshop, of hoe u het ook wilt noemen, een uitkomst zijn.


VOOR WIE IS DE WORKSHOP BEDOELD?

De workshop is bedoeld voor mensen die graag meer willen leren van het toneelvak.


HOE LANG DUURT HET

De lessen duren gemiddeld 3 uur. Uitlopend tot ten hoogste 3,5 uur. Inclusief pauze.


MAXIMUM AANTAL PERSONEN

Het maximum aantal personen per workshop is 15. Dit, om één ieder die deelneemt, het maximale te kunnen bieden.


WAT KUNT U VERWACHTEN

 • Deel 1

  U leert ontdekken wat 'kiespijn' is. Wat uw creatief beginsel is. Wat ABC spelen is. Waarom huilen (bijna) geen emotie is. U leert op de juiste wijze een adembuffer aan te leggen, voor u zelf en voor uw spel. U leert op de juiste wijze uw stem te gebruiken als u spreekt. (Ook voor zang) U leert ontdekken hoe het met uw motoriek gesteld is. Wie / wat de protagonist is in het spel, de antagonist(en) en de tritagonist(en). U leert kijken naar uw innerlijk, om gevoelens van te spelen personages beter te begrijpen. U leert afleren.

  Pauze

 • Deel 2

  Als u en ik zijn overeengekomen een workshop te doen, krijgt u ruimschoots vantevoren verschillende monoloogjes toegestuurd. Eén voor een heer, één voor een dame. U kunt dan zelf kiezen, welk monoloogje u wilt spelen. Of, u speelt allen dezelfde monoloog. U leert de tekst uit het hoofd. Ik kijk en luister naar u, zonder onderbreken. Ik kijk en luister wederom naar u en onderbreek waar nodig. U speelt het nog een keer, zonder onderbreken. Daarna neemt één ieder een stoel en u gaat naast elkaar zitten. U speelt dan allen tegelijk, dezelfde monoloog: u neemt de tekst van elkaar over.

  Er wordt niet met boekjes gewerkt. U dient de tekst goed uit het hoofd te kennen.

  Bovenstaande gegevens zijn voorbeelden, een voorstel. U kunt namelijk andere wensen hebben: u voelt er niet voor om de basisprincipes te leren, maar wilt alleen acteren. Of andersom. U heeft zelf teksten waaraan u wilt werken. Het is om het even. Laat weten wat u wilt. U krijgt dan een programma op maat.COACHING

Denk even met mij mee, geachte acteur, actrice of groep:

Ik ben een vogeltje, een roodborstje en zit op uw schouder. U gaat namelijk op reis en ik ga met u mee met een mand vol proviand. Zodat we geen honger hoeven te lijden. We trekken samen op tijdens de reis, uw verhaal, uw tekst... Komen we een 'obstakel' tegen en u ziet of herkent deze niet, dan geef ik u een seintje door in uw oor te pikken. Ik vertel u hoe het obstakel er uit ziet en welke weg we dan moeten nemen, om niet te verdwalen: om het doel te bereiken van onze reis; de paden betreden van acteren.

De reis kan soms best zwaar zijn. De paden voor de acteur zijn kronkelig, soms zelfs onbegaanbaar. Zo nu en dan waan je je op de rand van de afgrond. Torenhoge bergen moeten worden beklommen. Je gaat door diepe dalen. Misschien zie je het zelfs even niet meer zitten. Geeft niets. We nemen gewoon even een moment rust. We eten wat van mijn proviand en we vervolgen onze reis. Eén ding moet u mij beloven: wees alstublieft niet boos wanneer ik in uw oor pik. Zie het als een leermoment of een leervraag. De reis wordt steeds prettiger. Uiterst prettig!

Dit is een metaforisch verhaal voor 't coachtraject, zoals ik dat zie en heb ervaren: In mijn One Man Shows; Mijn dertig jaar lang regisseurschap met acteurs, actrices en groepen.

Bent u geïnteresseerd, neem dan contact met mij op via de CONTACT pagina.


VOOR HEN DIE EEN REFERENTIE OP PRIJS STELLEN (...)

 

Referentie, betreffende mijn drama en theaterwerk

Momenteel ligt het onderwijs zwaar onder vuur. Het moet anders, het moet beter, vindt de regering. Docenten schrikken. Denken: waarom? Doe ik het niet goed? Het gaat toch prima? Ik doe het al jaren zo.

Dan is er plotseling een bericht. Iedere docent zal door een observant, ingehuurd door een gespecialiceerd bedrijf voor onderwijs, worden bezocht tijdens de les(sen). De observant maakt notities en beoordeelt uw werk als u les geeft. De beoordeling zal discreet zijn en aan de directie van uw school worden overhandigd. Dit alles in opdracht van uw werkgever: Het Onderwijs.

Ik was werkzaam in het onderwijs, nu gepensioneerd. Gaf onderandere drama aan studenten.

Deze observatie / beoordeling, is gehouden op 4 december 2007.

 

Beoordeling van observant M.M. tijdens één van mijn dramalessen verpakt in een communicatieles.

Leeftijd van de studenten vanaf: 18 jaar en ouder. 

Beoordeling


Hans,

Je legt je doel uit van je les. Zet het op bord. Dit geeft structuur. Leuk en goed, dat je de stoelen in een kring zet en dat je de studenten in beweging brengt.

Je zoekt echt contact met de studenten, raakt ze ook fysiek aan. Ik heb in deze les ook meer jouw zachte kant gezien. Er is een lacherige sfeer, in positieve zin. Jij en de studenten hebben het leuk samen.

Ik had deze oefeningen niet verwacht bij een communicatieles, maar ik weet zeker dat het de studenten helpt zich beter verstaanbaar te maken, krachtiger over te komen.

Je creeert een hele fijne sfeer. Je creeert dit door te zeggen, dat iedereen aan de beurt komt. Dat niemand zich hoeft te schamen. Dat leuk en leren samen gaan.

Je vertelt het doel van deze 'niet dagelijkse' oefeningen. Dat zij zich vrij leren voelen en zich vrij mogen uiten. Dat we allemaal hetzelfde zijn. Dat ze net zoveel waard zijn als anderen. Je geeft ze zelfvertrouwen. Heel waardevol.

Je leert ze zich te uiten, zich te laten zien en zich niet in te houden. Zich vrij te voelen en een ontspannen, losse houding aan te nemen.

Je vraagt ze, hoe ze het hebben ervaren. Vraagt naar gevoelens en checkt of het echt zo is.

Je maakt de leerlingen bewust van hun gedrag en het effect op anderen.

Je stimuleert ze om het thuis te oefenen en om zelf hiervoor verantwoordelijkheid te nemen.

Je bent heel respectvol. Mooi!


Tot zover een deel van deze beoordeling.WAT ZIJN DE KOSTEN

 • Ochtend, middag of avond: Euro 15,00 p.p.
 • Ochtend en middag: Euro 20,00 p.p.
 • Middag en avond: Euro 20,00 p.p.
 • (Zaterdag) Ochtend of / en middag: Euro 20,00 p.p.


REISKOSTENVERGOEDING

 • tot 100 km = Euro 15,00
 • 100 tot 200 km = Euro 25,00
 • 200 tot 300 km = Euro 30,00


BENODIGDE HULPMIDDELEN

 • Een whiteboard of flapover met enkele stiften
 • Een paar extra lage platte schoenen (voor de dames, wanneer u kiest voor deel 1 van de workshop)
 • Pen en papier (om bepaalde zaken voor u zelf op te schrijven)
 • U dient zelf zorg te dragen voor deze hulpmiddelen!